Diabetes Manualen er fuld vejledning i type 2 diabetes, og i hvordan du kan gøre noget ved symptomer på metabolisk syndrom (æblemave).

Se disclaimer (*)..(*12) nederst på denne side.

  • Baggrunden for udvikling af type 2 diabetes
  • Hvordan dit glukosestofskifte bør fungere
  • Hvordan blodsukkeret forbedres på få dage uden antidiabetes medicin (*1)
  • Simpel vejledning i hvordan man kommer i gang – med opdeling i 3 faser.
  • Vejleding i hvilke fødevarer, der bør vælges
  • Opskrifter med ideer til hvordan du kan justere egne favoritretter
  • Drikkevarer og forslag til flere slags grøntsagsjuice
  • Det metaboliske syndrom og fruktose
  • Hvordan du reducerer insulinresistens og leptinresistens (*1)
  • Hvordan du reducerer indtaget af fruktose
  • Adfærd, spisemønster og motion
  • De fleste overvægtige bliver normalvægtige (æblemaverne skrumper)
  • Dit blodtryk og dit kolesterol tal forbedres
  • Manualen indeholder dokumentation af bivirkninger ved diabetesmedicinering

Langt de fleste type 2 diabetikere, der følger konceptet opnår resultater. (*2) Siden markedsføring af konceptet blev påbegyndt medio 2011, har der íkke været tilfælde af tilbagefald, og der er ikke rapporteret negative bivirkninger eller gener som følge af at følge konceptet.

I øvrigt henvises til forbehold og ansvarsfraskrivelse nederst på denne side (Disclaimer).

Diabets Manualen er beregnet til selvinstruktion – så du ikke behøver at gå på kursus.

Kontantpris for e-manual kr. 298,-   Postforsendelse i Danmark ekstra kr. 60,-. Prisen inkluderer rådgivning efter behov. Spørgsmål om konceptet kan rettes til tlf.: 20 62 06 88 eller til e-mail: kontakt@diabetesmanualen.dk.

Bestil manualen her.   (10.0 udgave 1. februar 2016 – 107 sider)

Vi afholder hyggelige follow-up seminarer for alle, der følger konceptet, hvor principperne i konceptet bliver genopfrisket – og hvor der kan udveksles erfaringer med andre.

Vi tilbyder derudover afholdelse af 2-dages kurser for virksomheder og organisationer, som ønsker at hjælpe medarbejdere med diabetes til en bedre tilværelse, og som ønsker at forhindre, at medarbejdere disponeret for diabetes udvikler diabetes.

Derudover kan afholdes personlige kurser efter aftale.

Info-møderne og kurserne giver masser af motivation og forøger muligheden for at undgå diabetes.

Hvad er diabetes?

Type 2 diabetes er karakteriseret ved en stigende insulinresistens i leveren og i kroppens celler. Bugspytkirtlen reagerer ved at producere mere insulin, og når den ikke længere kan følge med, resulterer det i stigende blodsukker og type 2 diabetes. Kroppens celler kan på grund af resistensen ikke optage nok sukkerstof fra blodet, hvilket får blodsukkeret til at stige yderligere. Det er medvirkende til udvikling af yderligere insulinresistens, og det resulterer i en gradvis forværring af din diabetes.
Antallet af t2 diabetikere er mangedoblet siden 1970’erne, og sygdommen har udviklet sig til et af de største sundhedsproblemer i verden.
Den væsentligste årsag til udvikling af diabetes er det stigende forbrug af sukkerstoffet fruktose. Forskere hos University of California (UCSF) har påvist, at nedbrydningen og omdannelsen af fruktose i leveren er meget lig leverens nedbrydning af alkohol, og at fruktose i de mængder, der forbruges i dag, er at betragte som en langsomt virkende gift.

Leveren kan uden problemer håndtere mindre mængder fruktose fra spisning af frugt og grøntsager, ligesom den kan håndtere alkohol i begrænsede mængder, men spisning i de mængder, som en stor del af befolkningen konsumerer i dag, resulterer efter få år i en alvorlig forgiftning af leveren.
En del af fruktosen omdannes til fedt, som ophobes i leveren. Det reducerer leverens evne til at regulere blodsukkeret, og der udvikles insulinresistens i leveren og i kroppens celler. Der dannes bugfedt og udvikles ”æblemave”. Leveres evne til at nedbryde fruktose reduceres, og der sker en stigning i blodets indhold af fruktose. Der dannes et højere indhold af triglycerid (fedt) i blodet, og der sker en forhøjelse af blodtrykket.
Der dannes urinsyre, som senere ofte resulterer i gigt, og desuden dannes der mere af den skadelige del af LDL-kolesterol.

Årsagen til det stigende forbrug af fruktose er en forfejlet sundhedspolitik i den vestlige verden. (*3) Siden 1970’erne er der enøjet blevet fokuseret på at nedbringelse af mængden af fedt i maden – og især mængden af dyrisk mættet fedt. Det er så sandelig også lykkedes, men samtidig og som konsekvens af den førte politik, er forbruget af kulhydrater og især sukker (herunder fruktose) steget voldsomt. Antallet af overvægtige er steget i samme takt.
Sundhedsmyndighederne har tilmed bestemt, at alle diabetikere og prædiabetikere skal spise mange kulhydrater ligesom alle andre, og har i realiteten taget en politik beslutning om, at alle diabetesproblemer blot kan løses med noget mere diabetesmedicin, – selvom realiteterne har vist noget ganske andet.
I stedet for at løse forgiftningsproblemet af leveren ved – f.eks. at spise langt mindre fruktose -, ordineres diabetesmedicin til at overvinde insulinresistensen, medicin til nedbringelse af blodtrykket, og piller til nedbringelse af kolesteroltallet.
Der ordineres også piller til vægttab (som ikke hjælper). De hjælper ikke, fordi insulin- og leptinresistens får en til at spise mere og mere. Jo mere kulhydrat med fruktose vi spiser, jo mere resistente bliver vi, og jo mere mad kræver kroppen, og jo federe bliver vi.

Resultatet er et sundhedsproblem, der nærmer sig det makabre.
Cirka 50 % af alle danskere er i dag overvægtige, heraf 13 % svært overvægtige.
Over 300.000 danskere har fået diagnosticeret diabetes, og mange flere er godt på vej til at udvikle det.
Selv små babyer er i stigende grad overvægtige, fordi moderen under graviditeten har drukket fruktoseholdige drikkevarer og spist slik med stort indhold af fruktose som f.eks. matador Mix.

Er du på vej til at udvikle diabetes?
Det er vigtigt at opdage, om man er på vej til at udvikle diabetes så tidligt som muligt.
Det giver mulighed for at justere livsstilen og kosten i god til inden diabetes er en kendsgerning.
De symptomer man skal være opmærksom på er følgende:
• Hyppig vandladning (Hvis du skal op en eller to gang mere om natten end tidligere, og hvis du under en gåtur på  over en halv time ofte får behov for vandladning.)
• Overvægt og udvikling af æblemave.
• Forøget blodtryk. Mange vil kunne mærke egen puls i overkroppen.
• Træthedsfølelse – både psykisk og fysisk
• Hyppigt indtag af juice, frugt og skik, og med hang til alt hvad der er blødt og sødt.
• Hyppig følelse af mundtørhed, også selv om man egentlig slet ikke er tørstig
• Synsforstyrrelser
• Nedsat følelse under fødder. Man kan træde på skarpe genstande uden at mærke det.
• Vanskelig heling af sår.
• Paradentose og tandbylder.
• Udvikling af springfingre.

Kan diabetes helbredes?
De fedmeoperationer, der er blevet gennemført på diabetikere de seneste år bl.a. på Hvidovre Hospital har vist, at blodsukkeret varigt normaliseres kort tid efter operationen. Årsagen til type 2 diabetes er således ikke, at bugspytkirtlen ikke mere kan fungere eller en irreversibel insulinresistens i kroppens celler. Det kan heller ikke være mængden af fedt på kroppen, da den bortset fra det, der er skåret væk under operationen, er cirka uændret lige efter operationen. Efter vor opfattelse skyldes den af lægerne påståede “helbredelse” dels en kostomlægning efter operationen til en mere fedtholdig og proteinrig kost med væsentligt færre kulhydrater, herunder især mindre fruktose, der er nødvendiggjort af den mindre mavesæk, og dels en aflastning af bugspytkirtlen efter operationen, så bugspytkirtlens fase 1 insulin sekretion bedre kan fungere.
Hvis denne antagelse er korrekt, kan type 2 diabetikernes helbred forbedres væsentligt med en kostændring med færre kulhydrater og med et minimum af fruktose. (*4)

Hvad er Diabetes Konceptet?
Diabetes Konceptet bygger på en kostomlægning til en fedtholdig og proteinrig kost med væsentlig færre kulhydrater med så lidt fruktose som muligt, nogle simple livsstilsændringer og et ændret spisemønster med 3 måltider om dagen – helst helt uden mellemmåltider. Det bidrager til en reetablering af kroppens normale glukosestofskifte.
Diabetes Konceptet giver en langt bedre regulering af blodsukkeret end nogen medicinering. (*5)

Efter nogle måneder vil det for overvægtige diabetikere typisk resultere i et vægttab på mellem 7 og 20 % af kropsvægten. For svært overvægtige tager det længere tid. En del af mavefedtet vil forsvinde, og mavesækken vil gradvis blive mindre, æblemaven vil forsvinde, og i langt de fleste tilfælde vil symptomerne på sukkersyge blive reduceret. (*6)
Der er ikke tale om en slankekur (de fleste opgiver som bekendt slankekure efter få uger), men om en vejledning i, hvorledes du let kan tilpasse din og din families hidtidige madplan og livsstil, så du igen oplever at føle mæthed uden at spise for meget, og så du helt undgår diabetesmedicinering. (*7)

Ud over at være baseret på erfaringerne fra fedmeoperationer i Danmark og i udlandet, er Diabetes Konceptet baseret på erfaringer, der går helt tilbage til 1920, hvor nobelprisvinderen dr. Albert Schweitzer blev behandlet for en dengang livstruende diabetes. Konceptet er endvidere baseret på flere amerikanske og svenske videnskabelige undersøgelser af effekten af en kostomlægning til en proteinrig kost med mere fedt og væsentlig færre kulhydrater.
Blandt disse kan nævnes en undersøgelse udført af Blekingesjukhuset i Sverige i perioden 2003-2007, som viste et gennemsnitligt vægttab efter 6 måneder på over 10 % og et vægttab efter 44 måneder på ca. 7 % og et fald i blodsukkeret (HbA1c) fra i gennemsnit 8,0 til 6,8 samtidig med at mange af patienterne i forsøgsperioden kunne holde helt op med at tage diabetesmedicin.
Forsøget viste, at overvægtige t2 diabetikere, der ikke tidligere havde været i stand til at tabe sig, oplevede mindre sult og et større vægttab efter at have skiftet til diæten, og at selv patienter med en insulinkrævende t2 diabetes i flere tilfælde kunne undvære medicinering.

Diabetes Konceptet kan i de fleste tilfælde reducere problemerne. (*5) Begyndende fodsår og skinnebenssår vil ofte heles af sig selv i løbet af få uger, og begyndende synsproblemer og neuropati vil blive bremset og blive mindre. Derudover vil blodtrykket alt andet lige falde, og kolesteroltallet vil blive forbedret – så medicinering med statiner for de fleste bliver overflødig. (*8)

Fruktose er sundt, når det spises som frugt efter årstiderne og i normale mængder.
Det er giftigt i de kvantiteter de fleste indtager. Der er i manualen oplysninger om, hvor meget henholdsvis børn og voksne uden diabetes maksimalt bør spise dagligt for helt at undgå udvikling af t2 diabetes, og oplysning om hvorledes diabetikere med og uden medicinering skal forholde sig, og der er oplysning om indholdet af fruktose for de fleste produkter på hylderne i de danske supermarkeder.

Er Diabetes Konceptet relevant for type 1 diabetikere?
Selvom diæten og vejledningen primært er beregnet for t2 diabetikere, skal påpeges, at det også er en fordel for type 1 diabetikere at skifte til en kost med færre kulhydrater.
Risikoen for at dosere en forkert mængde insulin er større ved spisning af mange kulhydrater end ved en fedtholdig og proteinrig kost med færre kulhydrater. Blodsukkeret kan holdes på et lavere niveau uden at forøge risikoen for hypoglykæmi.
Det reducerer alt andet lige risikoen for senkomplikationer.

ADA’s, Sundhedsstyrelsens og Diabetesforeningens anbefalinger.
I de officielle kostråd anbefales, at 55 % af det samlede energiindtag for voksne og børn over 2 år skal komme fra kulhydrater. I 1970’erne besluttede de amerikanske myndigheder (NIH) og ADA (American Diabetes Association), at denne anbefaling også skulle gælde for diabetikere vel vidende, at det ville give problemer for diabetikerne, der jo som bekendt bliver syge af at spise mange kulhydrater. Myndighederne besluttede, at diabetikernes problem skulle løses med medicinering i stedet for ved spisning af færre kulhydrater.

Siden er antallet af svært overvægtige personer eksploderet og antallet af diabetikere er næsten blevet 3-doblet. Samtidig er mængden af alvorlige diabetesrelaterede senkomplikationer og dødsfald bare steget og steget, og de danske sundhedsmyndigheders svar er ordinering af stadig mere medicin – suppleret med fedmeoperationer.
Fedtfattig kost med mange kulhydrater fører for diabetikere ofte til svær overvægt!

I Diabetes Manualen forklares, hvorfor sundhedsmyndighedernes anbefaling af fedtfattig kost med mange kulhydrater ofte resulterer i svær overvægt, og hvorfor det for diabetikere og for personer med prædiabetes er næsten umuligt at tabe sig, når man spiser mange kulhydrater, herunder fruktose.
Flere typer diabetesmedicin kan medvirke til vægtforøgelse, – hvilket gør det næsten umuligt for de fleste overvægtige diabetikere at komme ned på en normalvægt.
Med Diabetes Konceptet reduceres derimod sultfølelsen og dermed trangen til at overspise. (*9)

Diabetesmedicin har bivirkninger – især på lang sigt!
Såfremt der fandtes nogle piller, der kunne kurere diabetes eller som uden bivirkninger kunne fjerne alle diabetessymptomer, så ville mange diabetikere sikkert vælge den løsning i stedet for at motionere og ændre kostvaner, spisemønster og adfærd.
Det findes imidlertid ikke sådanne piller, og der er ikke udsigt til, at der kommer nogen i de næste mange, mange år.
Den diabetesmedicin, der ordineres, giver ofte bivirkninger som overvægt, muskelsmerter og fordøjelsesproblemer – og undertiden alvorlige bivirkninger så som neuropati, reduceret tænkeevne og demens, betændelse i bugspytkirtlen og depression.
I Diabetes Manualen beskrives de væsentligste bivirkninger dokumenteret med henvisning til uafhængige videnskabelige undersøgelser.

Diabetes Koncept for vegetarer.
Det kan være vanskeligt for vegetarer at få nedbragt indholdet af kulhydrater i føden tilstrækkeligt til via kostændring at blive fri for diabetes, og det gælder i særdeleshed, hvis man heller ikke spiser fisk og mejeriprodukter.

Undersøgelser har vist, at t2 diabetikere ved at spise 10-12 små måltider om dagen i stedet for 3 gange om dagen under tiden er i stand til uden diabetesmedicinering at holde et stabilt og normalt blodsukker, selvom andelen af kulhydrater er oppe på 50 – 70 % af energien.
Vi forklarer hvorfor, og giver nogle råd.

Diabetes Konceptet
Ved at følge vejledning i Diabetes Manualen kan du uden diabetesmedicinering genvinde din tidligere livskvalitet. (*10)
Derudover vil du undgå mange læge- og hospitalsbesøg og spare en masse penge til medicin og tandlægebesøg. (*11) Du vil bevare din personlige kapacitet, og du vil formentlig leve mindst lige så godt og lige så længe, som hvis du ikke havde fået diabetes. (*12)

 

(*)Generel Disclaimer

Oplysningerne på denne hjemmeside er udarbejdet alene for at give diabetikere og pårørende til diabetikere det bedst mulige grundlag forud for en eventuel beslutning om anskaffelse af Diabetes Manualen.
Man kan ikke følge Diabetes Konceptet uden at have anskaffet manualen, og vor rådgivning forudsætter anskaffelse af og kendskab til manualen. Det er ligeledes en forudsætning for deltagelse på de opfølgende Diabetes seminarer.
Der indgår ikke medicin, specielle kosttilskud, naturmedicin, urter eller homøopati i Diabetes Konceptet. Alle produkter, der indgår i konceptet, kan købes frit af alle hos købmanden, grønthandleren og i supermarkedet.
Selvom der derfor ikke kræves nogen godkendelse, anbefales det diabetikere at holde egen læge orienteret, når du følger konceptet. Vejledningen kan ikke erstatte egen læge, men er et supplement og hjælp til at komme frem til den bedst mulige behandling af din diabetes.
For diabetikere, der vælger at følge konceptet, vil der ofte være behov for en reduktion eller bortfald af tidligere diabetesmedicinering. Dette er den enkelte diabetikers ansvar i samråd med egen læge eller eget diabetescenter.
Diabetes Manualen v/Busk Hansen kan ikke drages til ansvar for forkert medicinering.
De på denne side og under fanebladet ”Resultater” anførte testimonials er kontrollerbare beretninger modtaget fra navngivne og identificerbare diabetikere, der følger konceptet. Når der under enkelte af de afgivne testimonials er anført, at den pågældende er blevet rask og ikke mere har diabetes, er det en viderebringelse af egen læges eller diabetescenters udsagn. Vi følger op på, om de berettede resultater holder over tid – men kan ikke garantere, at oplysningerne altid er ajourførte.
Hverken Diabetes Manualen v/Busk Hansen eller de brugere, der følger konceptet, og som har afgivet beretninger, kan garantere for, at andre diabetikere vil opnå tilsvarende resultater, og kan ikke drages til ansvar for manglende resultater.
.
(*1)
Diabetes Manualen indeholder vejledning i hvordan blodsukkeret, insulinresistens og leptinresistens kan reduceres ved livsstils- og kostændringer.
Hverken Diabetes Manualen v/Busk Hansen eller de brugere, der følger konceptet, og som har afgivet beretninger, kan garantere for, at andre diabetikere vil opnå reduktioner, og kan ikke gøres ansvarlig for manglende resultater.
.
 *2)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at samtlige diabetikere, der følger konceptet, vil opnå de resultater, der stilles i udsigt i manualen og kan ikke gøres ansvarlig for manglende resultater.
.
(*3)
Påstanden om, at årsagen til det stigende forbrug af fruktose er en forfejlet sundhedspolitik i den vestlige verden, er baseret på forskning udført af bl.a. professor Robert Lustig og forskeren Jean-Marc Schwarz , begge University of California i San Francisco (UCSF).
.
(*4)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at samtlige type 2 diabetikernes helbred forbedres væsentligt med en kostændring med færre kulhydrater og med et minimum af fruktose, og kan ikke gøres ansvarlig for manglende forbedring.
.
(*5)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at samtlige type 2 diabetikernes helbred forbedres væsentligt med en kostændring med færre kulhydrater og med et minimum af fruktose, og kan ikke gøres ansvarlig for manglende forbedring.
 .
(*6)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at mavefedtet vil forsvinde, at mavesækken gradvis vil blive mindre, at æblemaven vil forsvinde, og at symptomerne på sukkersyge blive reduceret for diabetikere, der følger konceptet, og kan ikke gøres ansvarlig for manglende forbedring.
.
(*7)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at du ved at føle konceptet igen begynder at opleve at føle mæthed uden at spise for meget, og at du helt undgår diabetesmedicinering, og kan ikke gøres ansvarlig for manglende resultater.
.
(*8)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at begyndende fodsår og skinnebenssår vil heles af sig selv i løbet af få uger, og at begyndende synsproblemer og neuropati vil blive bremset og blive mindre ved at følge konceptet. Der er heller ikke garanti for, at blodtrykket vil falde, og at kolesteroltallet vil blive forbedret, så medicinering med statiner for de fleste bliver overflødig.  Diabetes Manualen v/Busk Hansen kan ikke gøres ansvarlig for manglende resultater.
.
(*9)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at sultfølelsen og dermed trangen til at overspise reduceres ved at følge konceptet, og kan ikke gøres ansvarlig for fortsat sultfølelse og overspisning.
 .
(*10)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at du ved at følge vejledning i Diabetes Manualen uden diabetesmedicinering kan genvinde din tidligere livskvalitet og kan ikke gøres ansvarlig for manglende forbedring.
 .
 (*11)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at du undgår læge- og hospitalsbesøg ved at følge konceptet, og at du sparer penge til medicin og tandlægebesøg, og kan ikke gøres ansvarlig for manglende resultat og manglende besparelse.
.
(*12)
Diabetes Manualen v/Busk Hansen garanterer ikke for, at du ved at følge konceptetvil leve mindst lige så godt og lige så længe, som hvis du ikke havde fået diabetes, og kan ikke gøres ansvarlig for tidlig død på grund af diabetes.
.
BEMÆRKNING
Siden Diabetes Konceptet brev introduceret i Danmark i efteråret 2011 har mere end 2000 diabetikere fulgt konceptet.
De fleste har rapporteret om væsentlige helbredsmæssige forbedringer jf. bl.a. de viste testimonials.
I 3 tilfælde er rapporteret om, at der kun blev opnået en beskeden effekt og om, at den hidtidige diabetesmedicinering fortsat var påkrævet.
Der er ikke fra læger eller diabetikere, der følger konceptet, modtaget en eneste klage over konceptet.